Inlästa läromedel

Pojke med lurar

På skolan har det under de senaste veckan rått febril aktivitet. Plötsligt behöver vi en massa inlästa läromedel och ingen har egentligen koll på vem, var och hur vi ska göra. Vi behöver skapa tydligare rutiner och samordna alla ämnen och lärare. Här finns också oklarheter som måste rätas ut.

Skolans SO- och NO-lärare har valt Natur och Kulturs läromedel. NO-läromedlet heter PULS och har funnits på skolan i många år och där har NoK kommit med ett fantastiskt erbjudande. På deras hemsida lägger de ut mp3-filer till alla sina grundböcker. Gratis. Det är bara att hämta.

Heder åt ett läromedelsföretag som bjuder på detta!

Enkel matematik
Riktigt lika generöst är det inte i SO, där vi har valt serien SOL 3000. Här finns inga läromedel inlästa och vi är hänvisade till Inläsningstjänsts Skolshoppen. Ett snabbt överslag här och jag konstaterar att läromedel i SO för en elev under åk 6-9 kostar knappt 9000:- För en elev. Räkna då på att ca 5-8% av Sveriges befolkning har betydande svårigheter att läsa och skriva (Svenska Dyslexiföreningen). På vår skola har vi 300 elever från 6-9. Det ger mellan 15-24 elever med behov av inlästa läroböcker. Det blir mycket pengar. Några piratkopior delar vi inte heller ut. Vi vill gärna följa lagen.

Skolavtal blev den givna lösningen. För en summa på 76:-/elev får vi rätt att beställa lika många böcker under ett år som vi har elever på skolan. Det blir inte billigt, men det blir billigare. Dessutom slipper vi funderingarna på om det verkligen ska behövas, om det verkligen finns pengar eller vilket konto som ska belastas. Vi kommer att kunna erbjuda Daisy-skivor till elever som har behov av det på ett snabbt och effektivt sätt. Och det känns bra. Ingen lång väntan på utredningar och beslut.

Slutligen kan man dock fundera på hur det kan komma sig att man via TPB kan erbjuda gratis nedladdning av skönlitteratur för personer med läshinder, när Inläsningstjänst tar saftiga priser för sina inläsningar. Det måste vara något missriktat politiskt missförstånd.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s