Skolstil

Veckans app-släpp är onekligen Skolstil! Skolstil är ett program för pc (saknas för Mac) framtaget för läs- och skrivinlärning. Speciellt bra är det för de skolor som arbetar efter Tragetons metod Att skriva sig till läsning.

Skolstil är egentligen ett typsnitt som är framtaget för att likna handskriven text, men programmet Skolstil är en enkel ordbehandlare med inbygd talsyntes.

Nu har således programmet kommit som iPad-app och det hjälper till att befästa läsplattan som framtidens skolverktyg. Det är som en app ska vara: utan onödiga extrafunktioner, enkel att lära sig och superfunktionell.

Jag har testat lite och såhär ser det ut:

Det finns lite utvecklingspotential: Jag saknar lite är redigeringsmöjligheter. Skolstil finns i en kursiv variant, men den saknas på iPaden. Dessutom skulle jag vilja kunna ändra storlek och kanske kunna lägga till någon bild. Sedan vore det trevligt om man kunde exportera filen till Dropbox eller Evernote. Men vem vet, det kanske kommer!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Skolstil

 1. Sussie Olofsson skriver:

  Du har ju en sådan enkel och snygg och informativ sida om läs- och skrivhjälpmedel att du borde få skolårets Nobel-Pris eller något liknande!
  Genialt för lärare och elever!
  Bättre kan det inte bli!!

  Fortsätt så – jag gillar det och önskar det funnits på den tid då jag som arbetsterapeut arbetade med läs- och skrivhjälpmedel på 1990-talet… mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och jag vet inte ens om arbetsterapeuterna åldersrelaterar förmåga till automatisering av skrivrörelsen samt öga-handkoordination längre!? Redan då kunde jag få stöd av Trageton och hans idoga arbete!

  Bedömning av barnets förmåga till snabbhet och precision av den övre extremiteten och förmåga till öga-handkoordination bör, enligt min uppfattning, göras på varje barn som har speciellt behov av att kompensera sin finmotoriska förmåga i fingrar och mun – allt för att vi skall kunna lära oss allt mer om hur vi kan finjustera dessa bedömningar och hjälpmedel, precis som vi gjort inom området bedömning för att få fram goda, kompensatoriska hjälpmedel inom området syn och hörsel!

  NU arbetar jag med hur man kan förbättra bl.a. dessa förmågor genom stimulering av området känsel, human haptic perception, genom den anpassade kosten, kosttillskotten och rörelsen vilket hjälper en hel del av dessa barn att nå fram till en god förmåga till tal-/språk- samt skriv- och läsutveckling och behov av träning avtar än mer – precis som när kompensatoriska hjälpmedel sätts in!

  • olst75 skriver:

   Oj, tack för den uppmuntran! Det ger verkligen en kick att fortsätta!
   Utvecklingen kring digitala hjälpmedel för elever med särskilt stöd formligen exploderar och det är spännande att följa med på den resan. Dessutom blir tillgängligheten nu större eftersom det inte länge är förenat med höga kostnader och en massa specialredskap. En smartphone eller läsplatta finns nog snart i var mans hem. Eller i varje skola till varje elev.

 2. Sussie Olofsson skriver:

  Hej Olst!
  Nu sitter jag här med tjej på på 19 vårar som varken har ljudåtergivning, daisy-spelare eller läspenna (eller vad-det-nu-heter!?)… jag blir helt svett… hon har gått genom skolan utan att få hjälp med varför hon inte kan koncentrera på att läsa… hon orkar inte läsa och hon har det nästan lika svårt med att komma ihåg vad hon skrivit men hon har en god öga-hand-koordination (skriver snyggt) men, med största sannolikhet har hon en störning inom området känsel som bidrar till att hon får koncentrera sig mer på hur hon utför själva läs- och skrivrörelsen än på vad hon läser/skriver… plus lätt ödem på den vita hjärnsubstansen pga av tarminflammation… båda faktorerna påverkar förmåga till koncentration!

  NU till mina frågor;
  * det finns ett gratis program att hämta upp via nätet där man kan få uppläsning av text som man markerat, vet du vad det programmet heter?

  * hur kan man få tillgång till en Daisy-spelare och Daisy-böcker och vad har man för möjligheter få detta genom skolan?

  * måste man ha diagnosen dyslexi för att få hjälp med detta?

  Bästa Hälsningar

  Sussie

 3. olst75 skriver:

  Hej Sussie!
  Jag förstår din frustration. Det verkar som om din patient inte fått den support från skolan som hon har rätt till. Det är dock aldrig försent att börja!

  Vad gäller dina frågor beror det lite på vad hon har för olika apparater att tillgå. Har hon Mac eller Windowsdator? Har hon tillgång till smartphone eller läsplatta? Apple eller Android? Mina kunskaper sträcker sig främst till Mac/Appleprodukter, men med lite googlehjälp har jag hittat lite några svar.

  En bra site för gratis tips är Skoldatateket: http://www.skoldatatek.se/verktyg/gratistips. Där hittade jag en gratis talsyntes för Windowsdatorer. Vet inte hur den fungerar: http://espeak.sourceforge.net/index.html

  Svensk talsyntes för Mac finns inbyggt i det senaste operativsystemet OSX 10.7 (Lion). Det är dock en sk skärmläsare som är anpassad för blinda. Den läser allt som finns på skärmen. Vill man ha en bra talsyntes för Mac får man köpa WordRead Plus. Jag har skrivit om det här: https://olst75.wordpress.com/2012/01/26/forbattrad-talsyntes/

  På iPad/iPod/iPhone finns inbygd talsyntes som läser upp text som markerar. Den fungerar utmärkt. Detta lärde Johanna Kristensson mig (http://logopedeniskolan.blogspot.com). En suverän blogg för övrigt! http://logopedeniskolan.blogspot.com/2012/02/svox-klara-svensk-talsyntes-till.html och http://logopedeniskolan.blogspot.com/2012/02/den-inbyggda-talsyntesen-ar-battre-i.html

  Vad gäller Daisy finns lite olika program: AMIS för Windows och Emerson Reader för Mac. Båda gratis. Daisyböcker kan man låna via biblioteket. Skolans bibliotek ska också kunna erbjuda detta. Det går att få ett konto hos TPB för egen nedlaggning av Daisyböcker. Tror att inte alla kommuner ännu kan erbjuda detta. Det krävs ingen diagnos för att öppna ett sådant konto. Jag gjorde det med min son medan han fortfarande var under utredning för dyslexi. Det var ingen som frågade efter dokumentation. Har man ett konto kan man ladda ner appen DaisyReader gratis och på så sätt få tillgång till knappt 100 000 titlar (inte så mycket läromedel dock). http://www.tpb.se/verksamhet/ladda_ned/egen/

  Jag gjorde en presentation till en föreläsning om digitala hjälpmedel för elever med läs- och skrivsvårigheter. Du hittar den här: http://www.slideshare.net/olst75/digitala-hjlpmedel

  Lycka till!
  Olle

 4. Ping: Reda i talsyntesen « olst75

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s