Logopeden i skolan

Nu vill jag tipsa om Johanna Kristenssons blogg ”Logopeden i skolan” igen. Hon formligen sprutar ur sig bra tips på hur man kan använda sig av digitala hjälpmedel om man har läs- och skrivsvårigheter.

Nu senast kom två mycket bra tips som jag gärna vill dela med mig av.

Hon har gjort tre korta tips- och instruktionsfilmer till Stava Rex för Mac. Titta på dem och utnyttja rättstavningsprogrammet till fullo. Hon visar tydligt hur Stava Rex ger mycket bättre förslag på ord än vad det inbyggda rättstavningsprogrammet gör. Dessutom kommer hon med en hel mängd andra bra tips, t ex hur man kan få orden upplästa av talsyntes.

Filmerna finns <här>

Det andra tipset är ett iPad-tips. iPadens inbyggda talsyntes fungerar inte på pdf-filer. Nu tipsar Johanna om en app som heter vBookz pdf reader. I den kan du öppna pdf-filer och få dem upplästa. Appen är gratis, men för 38:- får du Acapellas utmärkta röster Elin och Erik.

Jag tänkte bidra med en komplettering till Johannas Stava Rex-filmer. I webbläsaren Safari kan du också få hjälp av Stava Rex. Med några enkla inställningar kan du få hjälp med stavningen när du skriver i webbaserade ordbehandlare, t ex i bloggar och på Facebook. Tyvärr fungerar det inte i Google dokument.

I Safari välj: Redigera > Stavning och Grammatik > Visa Stavning och Grammatik

Du får nu upp ett fönster med stavningsförslag. Här ska du välja ordlista. Förvalt är sannolikt Automatiskt efter språk, eller Svenska. Om du har Stava Rex installerat väljer du Svenska (Oribi). Nu väljer stavningskontrollen ur Stava Rex ordlista och du får även förslag på lättförväxlade ord (understruket med grönt) och en enkel grammatikkontroll.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Logopeden i skolan

 1. neuropedagogen skriver:

  Fantastiska du som hittar det nyttiga för våra barn och unga som har svårigheter med att känna in och automatisera skriv- och läs-rörelsen!
  Jag vidarebefordrar din länk till min sida på FB, http://www.facebook.com/pages/Friskare-barn-och-unga-NU/163350797064861
  Tack för att du finns där för dessa barn och ungdomar i kampen för att inte hamna i utanförskap pga uteblivna hjälpmedel!

 2. olst75 skriver:

  Tack för uppmuntran! Det ger verkligen inspiration till att fortsätta! Din facebooksida *gillar* jag redan sedan ett par veckor.

  • neuropedagogen skriver:

   Att ge varandra energi, så vi orkar ge dessa barn och unga den rätt till kompensation av sina dolda funktionshinder som de, de facto bör ha, är en del av vår vardag.

   Kunskaperna om hur de här barnen och ungdomarnas dolda funktionshinder i form av läs- och skrivsvårigheter, utvecklade ur störningar inom området känsel, bör – likt kunskaperna om hur individer med dolda funktionshinder i form av störningar inom området syn respektive området hörsel – lyftas fram i ljuset så att även de får lov använda sig av de kompensatoriska hjälpmedel som i dag finns tillgängliga genom den moderna teknik som du visar fram här i din suveräna blogg!

   Färdiga bokstäver och färdigt ljud skall bli lika självklara kompensatoriska hjälpmedel som glasögon och hörapparat – och självklart vara individuellt anpassade utefter individens dolda funktionshinder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s