SETT i Kista

Vilka slutsatser kan man dra efter en mässa som SETT? Att det finns en stor kraft och önskan om att förändra skolan i Sverige. Att vi är bra. Att det vi gör är bra. Att vi behöver lyfta varandra och våga visa att vi kan.

Det pågår en enorm förändring av skolans uppdrag. Från att ha fostrat duktiga arbetare i ett industrisamhälle måste vi nu fostra eleverna till globala världsmedborgare, som kommer att byta karriär flera gånger under livet, till yrken vi inte ens vet namnet på idag.

Hur förbereder man någon på det?

Jo, natuligtvis genom goda grundläggande kunskaper i språk, matematik och omvärld. Det är basen som all kunskap måste byggas på. Men det finns en massa färdigheter som är nog så viktiga och som kommer att ha en avgörande betydelse för om de ska klara sig i en framtida yrkeskarriär. Att kunna hantera informationsflödet, att vara kreativa och hitta sina egna vägar till försörjning, att kunna skapa nätverk och att kunna odla sin talang.

Entreprenörskap är ett ständigt förekommande begrepp. Visst kan ordet kännas lite laddat, ett slag för småföretagande och gnosjöanda. Men om man i begeppet entreprenörskap lägger förmågan att vara handlingskraftig och kreativ, lösningsinriktad och drivkraftig så inser man att det är förmågor som vi önskar att alla elever har.

Skolan måste bli en arbetsplats som känns attraktiv, både för elever och pedagoger. En plats som känns relevant 2012 och som erbjuder den form av utmaningar som förbereder eleverna för ett liv av ständigt lärande. Vi måste skapa lärsituationer som ger eleverna lust och motivation att lära, som väcker deras nyfikenhet och som gör att de känner att det är på riktigt, något som gör skillnad. Något som berör fler än bara dem och deras lärare.  Vi måste få dem att utveckla fler sätt att uttrycka sig på, inte bara genom tal och skrift.

Detta kräver att vi tänker om hur vi undervisar, vad vi sätter fokus på och inte minst vad vi värderar i elevernas arbeten.

Tekniken finns med här, naturligtvis. Men den står inte i centrum. På SETT fanns tekniken med i montrarna utanför föreläsningssalarna, men inne på föreläsningarna handlade det om lärande, om hur vi förhåller oss till eleverna. Om att det är föränderlig värld och hur viktigt det är att vi inte står kvar och tittar på när världen springer förbi oss. Tekniken är en förutsättning för att detta ska kunna hända. Frågan är inte om vi ska ha teknik i skolorna eller inte. Frågan är hur den ska användas på ett sätt som möjliggör bästa förutsättningar för ett lärande för framtiden. Fast, som jag hörde av någon: Eleverna ska inte lära sig för framtiden, de ska lära sig för NU!

Här är min filmberättelse om Tunaskolans SETT-resa.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till SETT i Kista

  1. Gillar! Är även lite ledsen för att man inte var där!

  2. Ping: Podcast i Garageband « olst75

  3. Ping: Ronneby really was the shit! « olst75

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s