Factlab – gratis analysverktyg i linje med Lgr11

The Factlab.com är ett malmöbaserat företag som tar statistik från hela världen och paketerar detta på ett sätt så att det är enkelt och smidigt att ta del av, jämföra och analysera. Faktan hämtas från 130 olika statistiska databaser från olika tillförlitliga källor runt om i världen.

De är nu intresserade av att lansera detta som ett läromedel för skolan att använda i undervisningen – främst i so-ämnena, men det går säkert att hitta användning i andra ämnen också.

Som jag ser det är det ett läromedel helt i linje med läroplanen där fokus ligger på att träna förmågor som att analysera, reflektera och dra slutsatser.

Källkritisk granskning tränas också eftersom alla källor redovisas tydligt och klart.

Factlab har stora likheter med gapminder.org, där Hans Rosling i sina animerade grafer bevisar sina teser om världen och befolkningen. Men Factlab.com känns enklare och mer användbar i grundskolan.

SO-rummet, som är en fri digital lärresurs är intresserade av ett samarbete och kommer att ha en avdelning där Factlab-resurser kan publiceras, kanske även med en plats för lärare att dela med sig av sina Factlab-lektioner.

Skolverket är också intresserade av ett samarbete. Gamla pimmare känner säkert igen Multimediabyråns Lars Carlssons röst i denna rykande färska film:

Glömde jag säga att det är gratis? Sidan är helt öppen och kommer alltid att vara. För skolanpassning av sidan används projektpengar. Pengarna tjänar företaget på helt annat håll. Det finns storföretag som gärna betalar för att kunna föra in sin statistik i ett slutet Factlab för egen analys.

Följ gärna på Twitter: FactTalks

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s