Mer musik i din iMovie-film

Ett bekymmer när man skapar film i iMovie på iPaden är att man snabbt känner sig begränsad av det utbud av musik som erbjuds i själva appen. I appen iMovie ingår åtta stämningsskapande melodier, en till varje projekttema. Detta är trevligt för den oinvigde, men efter ett par filmer blir man snabbt trött på dem.

Det finns ett stort utbud av musik och ljudeffekter på nätet som lyder under Creative Commons-licenser, dvs de är inte skyddade av allmän upphovsrätt. De som skapat och lagt upp musiken har givit tillåtelse till spridning enligt vissa förutsättningar. En grundförutsätting om du vill ladda hem och använda cc-licensierade verk är att du alltid ska berätta vem som har skapat verket. Läs gärna mer om detta på creativecommons.se.

Det finns flera sajter som samlar musik med creative commons licens. På Jamendo.com finns tusentals låtar och Last.fm har en avdelning med musik under Creative Commons. Vill man ha ljudeffekter kan t ex FreeSound.org vara ett alternativ. Skolverkets Multimediabyrån är ju inte att förglömma, där Karl Malbert har skapat massor av musik som fritt får användas för skolbruk.

Du kommen nog inte att hitta dina favoritartister. Artister som ges ut av skivbolag finns inte att finna på dessa sidor. Men utbudet är stort och det går att söka på genrer så att du får rätt stämning till din film.

Vad man behöver är en separat app som tillåter nedladdning. Jag sökte på Free Music Download i Appstore och fick massor av träffar. Efter att ha testat ganska många fastnade jag för en app från en utvecklare som heter Alfadevs. Den har de funktioner jag ville ha och funkar bra. I princip består appen av tre saker:

  • En webbläsare
  • Ett filarkiv
  • En musikspelare

Det hela går till så här: Via webbläsaren går man till den sajt där musiken finns. Ladda ner musikfilen till appen och välj sedan att öppna den i annat program (iMovie). Musiken lägger sig snyggt och prydligt i din film. Det hela är inte speciellt svårt och finns beskrivet i en instruktionen nedan:

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mer musik i din iMovie-film

  1. Ping: Recension av iMovie - Enkelt att skapa film

  2. Ping: Recension av Musikmattan - Musik till din presentation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s