BETT 2014: Datorn är död, länge leve lärplattan

IMG_0028

Helen Johnson från Apple lyfter fram iTunes U (bild Anja Ritzau)

Vad väljer Apple, världens mest inflytelserika företag inom digital teknik i utbildningen att lyfta fram när man träffar skolledare från hela Europa en hel dag i januari 2014?

Under en heldag trummade Apples välorganiserade maskineri ut sin mission till hundratals inbjudna skolledare i samband med BETT-mässan i London. Det är ett slipat event där teknikstrul inte förekommer och där Apple-TV, en liten svart puck spelar en viktigt roll.

Mest anmärkningsvärt är kanske det som inte nämns. Datorn. Under hela dagen lyser den med sin frånvaro och berörs inte i något sammanhang.

Det är iPaden som är skolornas främsta pedagogiska verktyg. Detta är helt uppenbart Apples budskap. Fokus ligger också på pedagogiken och undervisningen. Tekniken förutsätts finnas och istället får vi se och prova hur appar används (vi har naturligtvis fått låna en iPad under dagen) och skolledare berättar sina resor i att transformera sina skolor – genom tydliga visioner, handlingsplaner – och iPads.

Apple lyfter givetvis fram sina egna appar. De produktiva apparna i deras iWork och iLife serier, men framför allt är det en tjänst som nämns i föredrag efter föredrag. iTunes U.

iTunes U är en bank av kurser upplagda av utbildningsinstitutioner från hela världen. Det är naturligtvis mest på engelska, men via webbverktyget iTunes U Course Manager kan man själv producera egna kurser och skräddarsy innehåll till sina elever. Det blir som en pedagogisk planering, inklusive allt det material som kursen ska innehålla.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till BETT 2014: Datorn är död, länge leve lärplattan

 1. Viveca Dahl skriver:

  Fast helt död var inte datorn … Glöm inte New York-rektorn som använde det för mig nya begreppet: 1+1 (1 dator + 1 iPad/elev). I övrigt måste jag säga att Apple är enormt proffsiga på dylika arrangemang! Vi har att lära!

  • olst75 skriver:

   Nej, det är sant. Datorn nämndes i någon bisats som verktyg för att skapa e-böcker – som ska läsas på iPad. Det var ett galet slipat arrangemang.

 2. kentlundgren skriver:

  Tycker att platta o dator/tangentbord kompletterar varandra.

 3. kentlundgren skriver:

  Dessa kommentarer skrivna på platta blir med nödvändighet korthuggna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s