Ordlista – SAOL

En bra ordbok är ju användbart i många skolsammanhang och Svenska Akademiens ordlista är ju kanske den tyngsta i klassen. Den ca 225 år gamla akademin har tagit steget ut i 2010-talet och skapat en app av 13:e upplagan av Svenska Akademins Ordlista. Vill man veta ett ords stavning eller böjning är det enkelt att slå upp det via appen, som är anpassad för iPhone och Android, men fungerar lika bra i en iPad. Fördelarna med att använda en digital ordlista framför en analog är uppenbar. Den är uppdaterad, den är lättillgänglig och den har en mängd andra fördelar som kommer av en digital databas:

 • Ordförslag rullar upp efterhand som du skriver bokstäverna.
 • Man kan söka på böjda former ordet och behöver inte känna till grundordet. I den analoga SAOL finns inte t ex ordet gick som sökord.
 • Att söka i en analog ordlista på drygt 600 boksidor och ca 125 000 ord är svårt, främst för personer med läshinder. Det problemet har man inte här.
 • Du får hjälp med stavningen. Sök på ordet sykel, och appen frågar om du menade cykel. Det är  Oribis rättstavningsfunktion som föreslår ord om du stavat fel (Oribi ligger bakom rättstavningsprogrammen Stava Rex och Spell Right).
Om du stavar fel får du förslag på ord.

En ordlista ska ju finnas i varje klassrum för att hjälpa eleverna att använda ett korrekt språk. Det är naturligtvis användbart på svensklektionerna, men även i andra ämnen där svenska språket används och där man behöver pålitlig referenslitteratur.

Appen är gratis och har ungefär samma funktion som Gustavas Ordböcker, en ofta rekommenderad ordlista på datorn till elever med läshinder. Dessutom finns det följande funktioner:

 • Korsordshjälp. Det går att söka på ord och trycka mellanslag för uteblivna bokstäver. Ett exempel: en sökning på *en*m ger förslagen denim eller genom.
 • Nya ord i den 13:e upplagan listas, på samma sätt som
 • Utgallrade ord också kan studeras i en lista.

 

Annonser

3 kommentarer till Ordlista – SAOL

 1. Tungdase65 skriver:

  Var hittar jag en lista över utgallrade ord, i den senaste utgåvan?
  Tack!

 2. B Baldersson skriver:

  Tänk bara på att Sv. Akademien BESTÄMMER INTE hur ett ord ska stavas eller uttalas! SAOL förtecknar enbart de ord/uttal som används frekvent i landet.
  Det är alltså du o jag som bestämmer. SAOL förtecknar bara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s