OCR-skanner – Prizmo

Prizmo – OCR-läsare

Uppdatering maj 2013:

Prizmo har uppdaterats med en mängd nya fina funktioner. Framför allt klarar den nu att skanna dokument med bilder och spalter på ett väldigt bra sätt. I kombination med talsyntesappen vBookz pdf går det att skanna en sida och få den uppläst i sitt ursprungliga utförande. Läs Johanna Kristenssons inlägg om Prizmo för mer information:

Skanner/OCR/Talsyntes-appen Prizmo har fått nya bra funktioner

Instruktionsfilm: Prizmo + vBookz PDF = Perfect match?

Prizmo är utvecklat av det belgiska företaget Creaceed. Det är en iPhone-app, men den fungerar också bra på en iPad (2012). Eftersom det krävs en kamera med relativt hög upplösning fungerar inte Prizmo med iPod Touch, iPhone 3Gs eller iPad 2 (eller tidigare). Prizmo kan med fördel användas av elever med olika läshinder som snabbt och enkelt behöver få tryckt text uppläst av en talsyntes. För att göra detta omvandlar Prizmo iPaden till en OCR-skanner.

OCR står för Optical Character Recognition; en bild skannas av och OCR-tekniken hittar och tolkar tryckta bokstäver i bilden.
Det är ingen app som är utvecklad för skolan, utan här har man vänt sig mot en bred kundkrets. Alla menyer är på engelska, men appen är ändå lätt att lära sig, man lotsas igenom processen med hjälp av pilar och symboler.

Så här går det till att skanna en sida:

  1. Starta appen och välj ”text”. Välj kamera och ta en bild på textsidan.
  2. Sedan kan man redigera bilden om det behövs. Det går att beskära (crop), öka kontrast (white pick) och justera perspektiv. Ofta behöver man beskära bilder, sidnummer och annan onödig information som kan försämra resultatet. Klicka ”next” när du är färdig.
  3. Bilden skannas och man får se resultatet. Det går att redigera i texten om man vill. Klicka ”next”.
  4. Slutligen väljer man vad man vill göra med texten. Vill man få den uppläst, översatt, e-postad eller exporterad till någon molntjänst (Evernote, Dropbox och CloudApp). Talsyntesen är från Acapela och kan läsa i fem hastigheter. Det finns tre svenska röster att välja mellan. Varje röst kostar 22:-.

För elever med behov av att få text uppläst är detta en mycket bra app.

Tillgängligheten är en avgörande faktor. Det finns dator- och skannerbaserade OCR-läsare med högre kvalitet, men hittills har det varit omständligt att fotografera sidan i en skanner och processa den genom en dator innan man kan få den uppläst. Här bär eleven med sig all teknik själv och kan, efter lite träning själv snabbt få texten uppläst.

Det fungerar inte med stora mängder text, men det är inte meningen att OCR-tekniken ska ersätta Daisy-böcker. Dessutom är redan allt mer skolmaterial digital och behovet att OCR-omvandla stora mängder text är inte så stort. Användningsområdet är kanske främst vid korta textmängder som eleven stöter på vid ex lästal på matematiken.
De största bristerna i appen är att hantera tekniken vid fotograferingen. Det kräver träning och blir bilden det minsta suddig kommer det att ge ett sämre resultat på OCR-läsningen, med följden av en obegriplig uppläsning. Detta är dock en ganska ung teknik och jag tycker mig kunna förutspå en förfinad funktionalitet, både vad gäller skanningen och talsyntesen inom en snar framtid. Denna app är ett måste för alla elever med läshinder.

Johanna Kristensson har gjort en film som visar appen:

Lämna en kommentar